Vrtec Ciciban Sevnica


Vrtec se predstavi
Uprava, kontakti...
Enote in oddelki otrok
Program
Pravice staršev in otrok

Vrtec sodeluje...
Starše prosimo...
Kako vpisati otroka...
Prvič v vrtec
Cene in lestvica razredov
...čeprav na koncu, bi morda sodilo celo na začetek...

Pošljite nam predloge, opažanja...


Elektronska pošta



ALERGENI V HRANI OTROK

Alergija na hrano je najpogostejša v otroškem obdobju, zlasti v prvem letu življenja. Pri alergiji na določeno živilo je dieta z izključitvijo znanega alergena najpomembnejši način zdravljenja. Prvi alergeni, ki jih otroci pojejo so najpogostejši povzročitelji alergij pri naših otrocih :

  • mleko
  • jajci
  • arašidi (najpogostejši)
  • pšenična moka
  • banane
  • zelena
  • paradižnik
  • svinjina
  • čokolada
  • citrosi

Ko pride do alergije na hrano našega otroka je najbolj pomembno , da sami skušamo ugotoviti vzrok, kajti tako lahko skrajšamo čas uživanja hrane na katero je alergičen.
Po ugotovitvi alergije se zdravljenje nadaljuje z varovalno zdravo prehrano.
V prehrano ne smejo biti vključena naslednja živila:

  • dodani konzervansi, umetna barvila, arome, aditivi, jušni koncentrati, jušne kocke in drugi dodatki
  • ostrie začimbe ( poper, paprika, muškatni oreh…)
  • svinjina, suhe salame, klobase, konzerve
  • čokolade, kakav, lešniki, arašidi, orehi, med…
  • citrično sadje

Prehrana otrok mora biti primišljeno in skrbno načrtovana, še toliko bolj, če gre za otroka s prehransko alergijo. Prehrana mora otroku zagotoviti nemoten telesni in duševni razvoj.
Otrok s prehransko alergijo ima enake hranilne in energijske potrebe, kot njegov zdrav vrstnik. Če je le mogoče moramo jedilnike načrtovati tako, da se otrok počuti čim manj drugačnega od sovrstnikov.

Pripravil: Tomaž Rantah, vodja prehrane